En annorlunda gulaschsoppa som blir mycket mustig. Det är surkålen och rödvinet som skapar mustigheten. Soppan går också att göra på fläskkött t ex fläskkarré
6 - 8 personer
INGREDIENSER
1 kg oxkött (gärna högrev)
2 gula lökar
1 morot
1 palsternacka
1 bit rotselleri
5 vitlöksklyftor (eller efter tycke)
1-2 msk vetemjöl
2 msk paprikapulver
2 msk tomatpuré
1 burk hela tomater
1½ dl rödvin
1 liter oxbuljong el köttbuljong
2-3 msk Ajvar relish
1 lagerblad
1 tsk torkad timjan
1 tsk stött kummin
½ burk surkål (sönderskuren)
salt och nymalen svartpeppar
olja + smör att steka i
Dipp:
1 burk matyoghurt
1 pressad vitlöksklyfta
½ tsk malen kummin el spiskummin
salt och peppar
GÖR SÅ HÄR
1. Skär köttet i mindre tärningar.
2. Skala och fintärna lök, vitlök och rotsakerna.
3. Ta fram en rymlig gryta och en stekpanna.
4. Bryn först köttet i omgångar i olja och smör runt om, salta och peppra och flytta över till grytan.
5. Bryn nu även lök- och rotsakshacket och flytta över till köttet.
6. Strö över paprika, vetemjöl och tomatpuré och fräs detta tillsammans med köttet och grönsakerna i ca 5-8 minuter på mellanstark värme.
7. Släck med rödvinet och buljongen.
8. Lägg ner timjan, lagerblad, kummin, Ajvar relish, tomaterna och surkålen. Koka upp, sänk värmen och låt det hela småputtra i ca 1½ timmar eller tills köttet känns helt mört.
9. Rör gärna lite i grytan under tillagningens gång. Smaka av med ev. mera salt och peppar samt ev. lite chili.
10. Rör ihop alla ingredienser till dippen och servera till soppan och gärna med hackad persilja eller lite hackad färsk timjan.
Receptet kommer från SR meny
Svens vasslebröd på lantvete
-
När man gör ostkaka kan man baka på vasslan. På en föreläsning om säd fick
jag veta att nymalt fullkornsmjöl från vete börjar bli dåligt efter 4
timmar. ...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar