fredag 16 oktober 2009

Gulaschsoppa med ugnsbakad färsk vitlök på saltbädd

Det som gör den här soppan intressant är att den serveras med ugnsbakad färsk vitlök på saltbädd.

INGREDIENSER
200 g fransyska, fint tärnad
1 st gul lök, hackad
2 st vitlöksklyftor, hackade
3 st tärnade potatisar
2 msk tomatpuré
1 st morot, tärnad
1 msk vetemjöl
1 tsk kummin
1 tsk mejram
0.5 dl paprikapulver
0.5 st citron, rivet skal och saft
2 st nejlikor
1 l buljong (tärningar+vatten)
2 dl grovt salt
2 st hela vitlökar
smör eller olja till stekning

ev. gräddfil till servering
bröd

GÖR SÅ HÄR
1. Tärna grönsakerna och lägg dem i en skål.

2. Tärna köttet och fräs det i en stekpanna med smör eller olja.

3. Tillsätt de tärnade grönsakerna tomatpuré, mjöl, kryddor och citron. Fräs en stund och häll sen i buljong.

4. Låt soppan sjuda under lock tills köttet är riktigt mört, cirka 2 timmar. Sätt ugnen på 200 grader efter ungefär halva tiden.

5. Ställ in de hela vitlökarna på en saltbädd och baka dem i cirka 25 minuter. Det blir allra godast med färsk vitlök men torkad och sent skördad går också bra.

6. Servera soppan med den ugnsbakade vitlöken, ett gott bröd och eventuellt en klick gräddfil.

Soppa av Anders Leven

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar